poniedziałek, 4 czerwca 2012

Truskawki i małpiszon na klamce

      Nie wiem czy znacie smak konfitury truskawkowej z anyżem i zielonym pieprzem, w zeszłym roku zrobiłam taką po raz pierwszy, nie robię mnóstwa przetworów na zimę ale ta konfitura ma niezwykły smak, zatrzymuje najlepsze zapachy lata, anyż i zielony pieprz dodaje pikanterii, jest cudowna więc zamykam sobie w słoiczkach te zapachy żeby w przypływie zimowej chandry delektować się jej smakiem. W zasadzie nie ma na nią jakiegoś specjalnego przepisu, po za tym że prawie do zakończonej konfitury dodaję parę gniazd anyżku i ziarna zielonego pieprzu ze słoiczka. Jak macie ochotę to spróbujcie.

Na osłodę przesyłam Wam słońce i uśmiech małpiszona który dopiero co wymknął się spod maszyny. Miłego tygodnia wszystkim zaglądającym życzę.